Hvad skal der ske med din opsparing?

Finanskrisen i 2008 fik unægteligt rigtig mange til at lave en god overvejelse af, hvad der i fremtiden skulle ske med deres investeringer og pensionsopsparing. Hvad er i grunden det mest fornuftigste at gøre med ens penge, og hvem kan forvalte dem bedst?

Det er efterhånden en del tid siden den globale finanskrise, som i den grad påvirkede hele verdens økonomi og finansielle markeder. Og selvom mange indeks verden over er steget meget på disse 7-8 år, er det stadig vigtigt at man holder øje med risikoerne forude, for at minimere ens tab. Vi så med den græske gældskrise i 2011, og for nyligt de økonomiske problemer i Kina, at ting som dette smitter af på det globale aktiemarked med lynets hastighed. Når der er tale om så vigtige elementer såsom ens opsparing og pension, mener jeg det er vigtigt at man får en grundlæggende viden om investering og aktiemarkedet. Ikke fordi at man nødvendigvis skal ud og være en børshaj, men fordi viden går hånd i hånd med rationelle beslutninger, om hvem der bedst kan varetage ens penge – og forhåbentlig få beholdningen til at stige i værdi.

Der findes mange steder man kan søge til, hvis man ønsker viden om det globale finansielle marked, og hvordan pensioner, obligationer, aktiehandel og alt ind imellem fungerer. Med nogle få søgninger på nettet, kan man finde en række kurser landet over, hvor man kan få den viden man ønsker. Det kan også være en god ide at aftale et møde med ens bank, hvor man stille og roligt fortæller at alt dette ikke nødvendigvis er ens stærkeste side, men man er interesseret i at få en række information, nu hvor de potentielt skal forvalte ens pension og/eller opsparing. Er man selv interesseret i at handle lidt på de finansielle markeder, kan man finde brugbar viden i diverse bøger, skrevet af en række dygtige branchefolk. I Danmark er Lars Tvede en kendt og dygtig forfatter på dette område, mens den engelske bog ”The Intelligent Investor” af Benjamin Graham, og Sambla beskrives som værende vore tids måske vigtigste bog om investering.